no. 67858                                Bli medlem    Om barnmenyer (av Carlo Barsotti)
 Piazza di Spagna är en av de vackraste sevärdheterna i Rom. Där finns de Spanska trapporna som troligen är den mest kända mötesplatsen för ungdomen i Europa. Där finns Caffè Greco, ett kafé med anor som knappast något annat kafé kan stoltsera med. Numera finns där även, lyckligtvis litet vid sidan om, McDonalds. När man planerade detta Fast Food-matställe fanns det några människor som reagerade och började sin fredliga kampanj mot projektet. En av dem var Dario Fo, 1997 års Nobelpristagare i litteratur. Slow Food rörelsen startades 1986 av den italienske journalisten Carlo Petrini i ett försök till att rädda de lokala mattraditionerna och de småskaliga producenterna av råvaror från att helt utrotas, samt hylla smaken och sinnet, man är vad man äter. Petrini sporrads att starta organisationen när den första McDonalds restaurangen öppnade i Rom, för att med "Slow Food Movement" skapa en internationell motpol till dagens allt mer jäktade matvanor. Man grundade en liten förening Arcigola som sedan fick enorm anslutning. På ett möte i Paris 1989 blev rörelsen internationell. Numera finns medlemmar i över 30 länder. 

Två historiska personer har ypperligt väl framfört Slow Food-filosofin. Den första av dem var filosofen Epicuros (341-270 f.Kr) som sade: ”Innan du funderar på vad du skall äta och dricka, fundera på med vem du vill äta och dricka.” Den andra var Charlie Chaplin som i filmen "Modern Times" på en utsökt sätt beskriver hur den hetska livsrytmen inverkar på människans välbefinnande och hennes matvanor. 
The International Slow Food Movements hemsidor finns bl.a. länkar till Slow Food-föreningar i olika länder. Snigeln - symbol for Sow Food
Slow Food rörelsen startades 1986 av den italienske journalisten Carlo Petrini i ett försök till att rädda de lokala mattraditionerna och de småskaliga producenterna av råvaror från att helt utrotas, samt hylla smaken och sinnet, man är vad man äter. Petrini sporrads att starta organisationen när den första McDonalds restaurangen öppnade i Rom, för att med "Slow Food Movement" skapa en internationell motpol till dagens allt mer jäktade matvanor.

Ta det luuuuugnt.Och njut!
”Ett bestämt försvar av avspänd njutning är det enda sättet att motverka det snabba livstempots dårskap.” Så står det i Slow Food-rörelsens manifest. 
Inom Slow Food hyllar man njutningens filosofi. Man vill försvara rätten till njutning och öka respekten för den mänskliga livsrytmen. 
»Vi har alla fallit offer för samma hemska virus: det snabba livstempot som förstör våra goda vanor, tränger sig in i vårt privatliv och tvingar oss att äta fast food « står det också i manifestet. Man menar att vi ska ta god tid på oss när vi lagar mat,och lika god tid på oss när vi äter den. Med dagens stressade tillvaro och moderna teknik (som mikrovågsugnen till exempel) blir det som du säkert känner igen, precis tvärtom. Bevara dina smaksinnen! Många restauranger världen över har anslutit sig till Slow Food-konceptet, där respekt för matkultur är en av huvudpunkterna.Vägra stressa, vägra kompromissa med maten,använd inte halvfabrikat utan laga maten från grunden. I den goda matkultur som Slow Food försöker värna om över hela världen ingår med automatik också en omsorg om måltidsdrycken, som oftast är vin. Ta dig tid att smaka, dofta,känna. Inom Slow Food förespråkar man alltså att låta allt ta sin tid, inte stressa och man vill återuppväcka de autentiska mattraditionerna. »Inom Slow Food förespråkar man alltså att låta allt ta sin tid …« 
Därför är snigeln ett symbol i denna rörelse.