Piazza di Spagna är en av de vackraste sevärdheterna i Rom. Där finns
de Spanska trapporna som troligen är den mest kända mötesplatsen för
ungdomen i Europa. Där finns Caffè Greco, ett kafé med anor som knappast
något annat kafé kan stoltsera med. Numera finns där även, lyckligtvis
litet vid sidan om, McDonalds. När man planerade detta Fast
Food-matställe fanns det några människor som reagerade och började sin
fredliga kampanj mot projektet. En av dem var Dario Fo, 1997 års
Nobelpristagare i litteratur. Slow Food rörelsen startades 1986 av den
italienske journalisten Carlo Petrini i ett försök till att rädda de
lokala mattraditionerna och de småskaliga producenterna av råvaror från
att helt utrotas, samt hylla smaken och sinnet, man är vad man äter.
Petrini sporrads att starta organisationen när den första McDonalds
restaurangen öppnade i Rom, för att med "Slow Food Movement"
skapa en internationell motpol till dagens allt mer jäktade matvanor. Man grundade en liten förening Arcigola som
sedan fick enorm anslutning. På ett möte i Paris 1989 blev rörelsen
internationell. Numera finns medlemmar i över 30 länder. Två historiska personer har ypperligt väl framfört Slow Food-filosofin.
Den första av dem var filosofen Epicuros (341-270 f.Kr) som
sade: ”Innan du funderar på vad du skall äta och dricka, fundera
på med vem du vill äta och dricka.” Den andra var Charlie
Chaplin som i filmen "Modern Times" på en utsökt sätt beskriver hur den
hetska livsrytmen inverkar på människans välbefinnande och hennes matvanor. På
The
International Slow Food Movements hemsidor finns bl.a. länkar till
Slow Food-föreningar i olika länder.
Slow Food rörelsen startades 1986 av den italienske journalisten Carlo
Petrini i ett försök till att rädda de lokala mattraditionerna och de
småskaliga producenterna av råvaror från att helt utrotas, samt hylla
smaken och sinnet, man är vad man äter. Petrini sporrads att starta
organisationen när den första McDonalds restaurangen öppnade i Rom, för
att med "Slow Food Movement" skapa en internationell motpol till
dagens allt mer jäktade matvanor. Ta det luuuuugnt.Och njut!
”Ett bestämt försvar av avspänd njutning är det enda sättet att motverka det snabba livstempots
dårskap.” Så står det i Slow Food-rörelsens manifest.
Inom Slow Food hyllar man njutningens filosofi. Man vill försvara rätten till njutning och öka respekten för den mänskliga
livsrytmen.
»Vi har alla fallit offer för samma hemska virus: det snabba livstempot som förstör våra goda
vanor, tränger sig in i vårt privatliv och tvingar oss att äta fast food « står det också i
manifestet. Man menar att vi ska ta god tid på oss när vi lagar mat,och lika god tid på oss när vi äter
den. Med dagens stressade tillvaro och moderna teknik (som mikrovågsugnen till exempel)
blir det som du säkert känner igen, precis tvärtom. Bevara dina
smaksinnen! Många restauranger världen över har anslutit sig till Slow
Food-konceptet, där respekt för matkultur är en av huvudpunkterna.Vägra stressa,
vägra kompromissa med maten,använd inte halvfabrikat utan laga maten från
grunden. I den goda matkultur som Slow Food försöker värna om över hela världen ingår med automatik också en
omsorg om måltidsdrycken, som oftast är vin. Ta dig tid att smaka,
dofta,känna. Inom Slow Food förespråkar man alltså att låta allt ta sin tid, inte stressa och man vill återuppväcka de autentiska mattraditionerna.
»Inom Slow Food förespråkar man alltså att låta allt ta sin tid …«
Därför är snigeln ett symbol i denna
rörelse.
|