Lär känna Ditt hus och vårda det ömt.

Ett gammalt hus är fyllt av minnen. Det väcker nyfikenhet och ställer krav. Vilken färg ska jag använda ? När kan huset vara byggt ? Håller mitt tegeltak ? Hur ska jag få mitt kök mer funktionellt ? Och hur gör jag med de gamla tapeterna ? Vänd dig till byggnadsnämnden i Din kommun, länsmuseet eller länsstyrelsen med Dina frågor.
Telefonnummer hittar Du på sista sidan och i telefonkatalogen.

Gårdsmiljön

Till en gård hörde boningshuset och en rad ekonomibyggnader. Det var ladugård, brygghus, vedbod, matkällare, utedass m.m. Kring gården låg åkrar, ängar och hagar i ett öppet landskap med enstaka löv- och fruktträd, allt inramat av skogen. På gården stod ofta ett vårdträd där gårdens vättar och skyddsandar bodde. Trädgården låg vid bostadshuset och innehöll nytto- och prydnadsväxter. Har Du tur har gamla härdiga växter, som rabarber, syrén, akleja, ros och äppelträd överlevt. Trädgården och ägorna omgärdades med gärdesgårdar, staket eller stenmurar.

Fönster

Fönstrens mått och proportioner har varierat genom tiderna. Det avslöjar under vilken epok huset är byggt eller när det byggdes om. Trävirket till fönster var tätvuxet och valdes med stor omsorg. Därför är det av bättre kvalitet än hos nytillverkade fönster. De allra flesta äldre fönster går att renovera. Det lönar sig ! Behåll det gamla fönsterglaset som har en ojämn och levande yta. Enkla fönster kan kompletteras med ett innanfönster för fullgod isolering.

Stommen

Äldre bebyggelse har ofta en stomme av timmer. Timmerhusen kläddes efter hand med en stående panel för att minska vinddraget genom huset. Mellan timmerstockarna tätade man med t.ex. mossa eller tygtrasor. Skiftesverk är en virkesbesparande konstruktion där klenare timmer ligger mellan bärande stående stolpar. Kring 1900 började man bygga med stående timmer. Ur denna konstruktion utvecklades plankväggen. Från Nordamerika hämtades idén med den isolerade regelstommen, som idag är den vanligaste konstruktionen. Många hus tilläggsisolerades efter energikrisen på 1970-talet i Sverige. En isolering utanpå huset förstör det ursprungliga utseendet. Fönster och grund hamnar innanför den nya fasaden och vackra detaljer såsom fönsterfoder, takfotsdetaljer och en åldrad fasadpanel går förlorade. Behöver du isolera Ditt hus räcker det ofta att Du isolerar vindsbjälklaget och tätar kring fönster och dörrar.

Parstuga

Skiss som visar uppbyggnaden av ett timmerhus, en parstuga i två våningar.
Vill du se den med byggnadstekniska beteckningar: klicka på huset !

Nästa sida